بله، محتوای نشاسته ی مقاوم را خیلی کمی افزایش میدهد، اما برای کاهش وزن مفید نیست.
این مسئله سالهای سال است تکرار میشود، اما بیایید ببینیم اصلاً از کجا آمده است؟ این موضوع برمیگردد به انجمن شیمی در سال ۲۰۱۵ که آنها یک قاشق چایخوری روغن نارگیل را به آب جوش اضافه کرده و سپس نصف فنجان برنج را در آن جوشاندند و سپس برنج را به مدت ۱۲ ساعت در یخچال قرار دادند، آنها بیان کردند که این روش باعث افزایش ۱۰ برابری نشاسته ی مقاوم شد. اما آیا درست است؟ خیر
بیایید تا مطالعات مربوط به نشاسته ی مقاوم را نگاه کنیم
نشاسته مقاوم یا RS (Resistant starch) چیست؟
همانطور که از نامش پیداست، نشاستهی مقاوم در برابر هضم و جذب از طریق مسیر طبیعی (دستگاه گوارش فوقانی) مقاوم است. نشاسته ی مقاوم مانند فیبر در روده های بزرگ قرار میگیرد و برای تولید اسیدهای چرب با زنجیره ی کوتاه استفاده میشود که میتواند سلامت روده را افزایش دهد : چهار نوع RS وجود دارد و که به صورت RS1 تا RS4 شناخته میشود و هر کدام به دلیلی غیر قابل هضم هستند مانند پوسته آمیلوز بالا و…
اما حال سؤال این است:
چه تفاوتی در میزان نشاسته ی مقاوم در این حالت ایجاد میشود؟
در سال ۲۰۱۵ یک تحقیقی انجام شد و برنج را در ۳ حالت پخت بررسی کرد:
- برنج پخته شده ی معمولی
- برنج پخته شده و سپس ۱۰ ساعت سرد شده در دمای اتاق
- برنج پخته شده و سپس ۲۴ ساعت در دمای ۶ درجه
نتایج نشان داد میزان نشاسته ی مقاوم در هر حالت برابر با:
- در حالت اول ۶۴. گرم در ۱۰۰ گرم بود
- در حالت دوم ۱.۳۰ گرم در ۱۰۰ گرم
- و در حالت سوم ۱.۶۵ گرم در ۱۰۰ گرم بود
همچنین برنج نوع سوم ۱۸ درصد پاسخ گلیسمی کمتر داشت یعنی افزایش قند خون کمتر در یک بازه زمانی
سؤال بعدی این است:
آیا نشاسته ی مقاوم، یک ابزار برای مبارزه و کنترل چاقی است؟
در مطالعهای نشان داده شد که مصرف نشاسته ی مقاوم باعث کاهش کالری دریافتی و همچنین باعث کاهش وزن در مطالعات ۴-۱۲ هفتهای در مقایسه با نشاسته قابل هضم نشد؛ یعنی هیچ تاثیر متفاوتی در کاهش وزن ندارد.
یک مرور سیستماتیک (مطالعاتی هستند که با بررسی تعداد زیادی تحقیق در یک زمینه به یک نتیجه میرسند و اغلب از اعتبار بالایی برخوردار هستند) که به بررسی ۱۱ مطالعه پرداخت که نتیجه گری میکند ۱۳-۴۰ گرم نشاسته ی مقاوم اثر مفیدی بر کنترل قند و حساسیت به انسولین دارد (در مقایسه با نشاسته ی قابل هضم ) اما تأثیری بر وزن بدن ندارد
همچنین به دلیل تأثیر مفید بر کنترل قند خون شاید تصور کنید که نشاسته ی مقاوم برای افراد پیش دیابتی گزینه مناسبی باشد اما یک مرور سیستماتیک نشان داد RS یا نشاسته ی مقاوم ، در افزایش احساس سیری یا کاهش اشتها و غذای مصرف شده، در افراد پیش دیابتی ناتوان است.
به عنوان نتیجهگیری نشاسته ی مقاوم که در محتوای برنج سرد شده یا هرجای دیگر نمیتواند یک ابزار کاهش وزن و لاغری باشد چه بسا که میزان آن نیز در برنج سرد شده خیلی هم کم است.
منابع: به دلیل رعایت نشدن حق کپی رایت منابع گذاشته نمی شود، اما تمام مطالب گفته شده بر اساس تحقیقات معتبر و علمی است که فیت و تنی های علاقه مند میتونند درخواست کنند و برایشان تحقیقات را ارسال میکنیم.