تاثیر غذاهای فرآوری شده بر چاقی
بر اساس تحقیقات انجام شده در کانادا نشان داده شده که مردم این کشور حدوداً، 50 درصد از کل کالری دریافتی روزانه ی خود را از غذاهای فرآوری شده مصرف میکنند. در مورد اینکه در ایران میزان مصرف غذاهای فرآوری شده چقدر است متاسفانه اطلاعات دقیقی وجود ندارد اما بر فرض که مصرف غذاهای فرآوری شده در ایران نیز به این مورد شباهتی داشته باشد یعنی نیمی از غذاهایی که ما در طول روز مصرف میکنیم به طور قابل توجهی از حالت اولیه خود تغییر یافته است و نمک، شکر، چربی با افزودنیها نگهدارنده و مواد بسیار دیگری به آنها اضافه شده است. به همین خاطر بررسی آنها در زمینههای مختلف باعث میشود ما بهتر بتوانیم در مورد مصرف آنها تصمیم بگیریم. اگر غذایی چاق کننده یا باعث مشکلات سلامتی شود احتمالا افراد کمتری آن را مصرف خواهند کرد.
به دلایلی که گفته شد ما در این مقاله قصد داریم به بررسی غذاهای فرآوری شده بپردازیم اما نه در مورد همه ی موضوعات در مورد اینکه آیا مصرف این مدل غذاها باعث افزایش کالری دریافتی اشتهاور در نتیجه چاق کنندگی بیشتر میشوند. مثل همیشه تنها منبع ما تحقیقات و آزمایشات علمی هستند اما قبل از آن نیاز است که در مورد غذاهای فرآوری شده کمی توضیح دهیم برای همین این مقاله دو بخش است.
بخش اول: تعاریف غذای فرآوری شده
1- غذای فرآوری شده چیست؟
غذاهای فرآوری شده به هر غذایی گفته میشود که به نوعی تغییر یافته باشد. این فرآیند تغییر میتواند شامل خرد کردن، آسیاب کردن، حرارت دادن، پاستوریزه کردن، منجمد کردن (... هر نوع اقدام دیگری باشد. بسیاری از غذاهایی که ما میخوریم در دسته ی غذا، فرآوری شده قرار میگیرند مانند نان، پنیر، کیک و بیسکویت، نوشیدنیهایی مانند شیر یا نوشابههای گازدار میوه و سبزیجات سرد شده و (؟؟؟) محصولات دیگر که ما روزانه از آن که که استفاده میکنیم اما باید توجه داشته باشید که لزوماً همه ی غذاهای فرآوری شده مانند شیر و پنیر و میوه های کسر شده مضر نیستند شاید افزودنی هایی داشته باشند اما آنها را به یک محصول مضر تبدیل نمیکند.
2- انواع غذاهای فرآوری شده
همان طور که گفتیم هر غذایی که به عنوان فرآوری شده در نظر گرفته میشود به این معنا نیست که فرآیند طولانی روی آنها صورت گرفته و افزودنیهای مضر زیادی به آنها اضافه شده دستهبندی یا بین میتواند به شما کمک کند.
الف) غذاهای فرآوری نشده یا حداقل فرآوری شده:
سبزیجات، غلات، حبوبات، میوه ها آجیل، گوشت، غذاهای درییی، گیاهان، ادویه ها، سیر، تخممرغ و شیر و مواد دیگر جز غذاهایی هستند که شکل طبیعی خود را دارند یا تغییرات اندکی روی آنها صورت گرفته و میتوان به عنوان یک غذای سالم در یک رژیم سالم استفاده شوند.
ب) غذاهای فرآوری شده:
وقتی موادی مانند روغن و انواع چربیها، شکر یا نمک به غذاها اضافه میشود و آنها بسته بندی میشوند. نتیجه این (؟؟؟) غذای فرآوری شده است. به عنوان مثال، نان ساده، کنسرو تن ماهی یا سویا از این دسته هستند این غذاها تغییر یافتهاند اما به گونهای که افزودنیهای آن به قدری زود باشد که مصرف اندک آن نیز رژیم روزانهی شما را به هم بریزد.
ج) غذاهای فوق فرآوری شده:
اگر قرار باشد یک دسته از غذاهای فرآوری شده کامل از رژیمها حذف بشود یا به حداقل برسد، غذاهای این دسته است. این غذاها فرآیندهای متعددی را طی میکند، حاوی بسیاری از مواد افزودنی هستند و به شدت دست کاری میشوند به عنوان مثال، نوشابه، چیپس، شکلات، آب نبات، بستنی، شیرینیها، غلات، صبحانه، شیرینی، سوپ و غذاهای آمادهی بستهبندی شده، ناگت مرغ، هات داگ یا سوسیس و کالباس، سیبزمینی سرخ کرده و ... جز این گروه محسوب میشوند.
چرا غذاهای فرآوری شده باعث میشوند کالری بیشتری دریافت کنید؟
در مقالات قبلی با بررسی یک مطالعه به این نتیجه رسیدیم که غذاهای فرآوری شده باعث میشوند که فرد روزانه به طور میانگین 508 کالری بیشتر مصرف کند. اما چیزی که معلوم نشد این بود که چگونه رژیمهای غذایی حاوی غذاهای فرآوری شده مثل شیرینی ها و نوشابه ها باعث میشوند که خود کالری بیشتری دریافت کند و در نتیجه اضافه وزن پیدا کند و در بلند مدت دچار چاقی شود.
موضوعی که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم این است که غذاهای فرآوری شده، چگونه باعث دریافت کالری بیشتری میشوند؟
مکانیزمها و دلایل گفته شده زیاد هستند دلایلی مثل کمبود پروتئین داخل رژیم، مصرف بیشتر سدیم از طریق نمکهای افزوده شده، چگالی انرژی بیشتر (یعنی کالری زیادی به نسبت وزن خود دارند) طعم بهتر غذا، شکل غذا، میزان فیبر و نهایتا مقدار زمان غذا خوردن که میتواند چند تا از این عوامل را شامل شود.
در مطالعه قبلی نشان داده شد که در رژیم غذای حاوی غذاها پروسس شده میزان کالری دریافتی در دقیقه 48 کالری بود و در رژیمی که غذاهای فرآوری شده وجود نداشت این عدد 31 کالری در دقیقه بود؛ از آنجا که هم مقدار زمان غذا خوردن و هم چگالی غذای مصرف شده با پرخوری و در نتیجه چاقی مرتبط هستند. ترکیب این دو که همان مقدار کالری دریافتی در دقیقه است یکی از عوامل مهمی است که غذاهای فرآوری شده باعث چاقی میشوند.
اکنون برای بررسی این ارتباط قصد داریم یک پژوهش علمی را بررسی کنیم و نهایتا آن را تحلیل و نتیجه کاربردی را برای شما ارائه دهیم که مجدد مانند مقالهی قبل در بخش اول به توضیح غذاهای فرآوری شده میپردازیم که شما میتوانید از آن عبور کنید.
مطالعه:
کالری زیاد و وزن کم(چگالی کالری بالا) غذاهای فرآوری شده چه تاثیری بر پرخوری دارند؟
در این مطالعه اطلاعات موجود در پنج آزمایش جداگانه که به بررسی غذاهای متفاوت از فرآوری شده یا نشده پرداخته بودند را جمعآوری کرد و میزان کالری دریافتی در هر دقیقه را با غذاهای مختلف بررسی کردند.
محققان غذاها را به سه دسته ی فرآوری نشده، فرآوری شده و فوق فرآوری شده تقسیم کردند این به دسته بندی NOVA معروف است که در بخش انواع غذاها از لحاظ فرآوری توضیح دادیم.
نتایج مطالعه: نتایج مطالعه نشان داد میانگین کالری دریافتی در هر دقیقه برای غذاهای فرآوری نشده، فرآوری شده و فوق فرآوری شده به ترتیب 35.5، 53.7 و 69.4 کالری بود که شما میتوانید در نمودار زیر این نتایج را مشاهده کنید.
نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که در هر دسته بندی از غذاها میزان کالری موجود در آنها تفاوت زیادی داشت و هم غذاهای پرکالری و هم کم کالری در هر دسته بندی وجود داشت.
- غذاهای فرآوری نشده؛ جوانه لوبیا و کاهو (2 کالری در دقیقه) و شیر پرچرب تازه و آبمیوه (230 – 240 کالری در دقیقه)
- غذاهای فرآوری شده: پیاز ترشی و قارچ کنسرو شده (6 – 7 کالری در دقیقه) و شیر بدون چربی (188 کالری در دقیقه)
- غذاهای فوق فرآوری شده: سوپ سبزیجات (کالری در دقیقه) بیشتر مشکلاتی نیمه چرب (249 کالری در دقیقه بود)
که همین موضوع نشان میدهد غذاهای فرآوری نشده نیز مثل آبمیوهها میتواند پرکالری باشند که مصرف آنها در رژیم کاهش وزن توصیه نمیشود، ما در ادامه این موضوع را نیز بررسی میکنیم.
نتایج به زبان ساده: غذاهای فرآوری شده و پرخوری
این مطالعه نشان داد میزان کالری دریافتی از غذا یا مقدار کالری دریافتی در هر دقیقه با میزان فرآوری غذا ارتباط مستقیم دارد یعنی هر چه شما غذاهای فرآوری شده بیشتری مصرف کنید کالری که در طول روز دریافت میکنید بیشتر میشود. همان طور که گفتیم «نرخ کالری دریافتی» یا مقدار کالری دریافتی در دقیقه توکیبی از دو عامل مهم در پرخوری یعنی چگالی کالری (یعنی مقدار کالری موجود در غذا به نسبت وزن آن) و مقدار زمان غذا خوردن (یعنی سرعت خوردن غذا) است که این مطالعه نشان داد که این دو عامل با پرخوری ناشی از غذاهای فرآوری شده مرتبط است.
- تاثیر چگالی کالری غذاهای فراوری شده در کالری دریافتی و افزایش وزن
در مورد چگالی انرژی یا کالری غذاها، مطالعات نشان داده اند که با دریافت کالری بیشتر و پرخوری ارتباط مستقیم دارد یعنی هر چه یک غذا چگالی انرژی بیشتری داشته باشد کالری دریافتی نیز بالا میرود برای درک بهتر این موضوع بیاید دو مورد را با هم مقایسه کنیم:
کره بادام زمینی چگالی کالری بسیار بیشتری به نسبت سیب دارد (کره بادام زمینی: هفت کالری در هر گرم، سیب: نیم کالری در هر گرم) فرض کنید شما این دو را با سرعت یکسان میخورید بدیهی است که قبل از اینکه احساس سیری کنید کالری بسیار بیشتری از کره بادام زمینی به نسبت سیب دریافت کرده اید، اینها همان دلیلی است که غذاهای فرآوری شده مثل پیتزا و شیرینی و انواع دیگر باعث دریافت کالری بیشتر میشود چرا که هر چه غذا بیشتر فرآوری شود باعث بالا رفتن چگالی انرژی آن میشود.
-
تاثیر سرعت خورده شدن غذاهای فرآوری شده و دریافت کالری و چاقی
سرعت یا زمان غذا خوردن، نیز مانند چگالی کالری، مطالعات نشان دادهاند که با مقدار غذایی که میتوانید بخورید و کالری دریافتی ارتباط مستقیم دارد. همچنین مطالعات نشان دادهاند غذاهایی که قبل از قورت دادن به جویدن بیشتری نیاز دارند باعث احساس سیری بیشتری میشود. غذاهای فرآوری شده با آسان کردن جویدن و خوردن آنها باعث میشود زمان خوردن افزابش پیدا کند و در نتیجه کالری دریافتی نیز بیشتر شود به عنوان مثال شما یک کیک یا پیتزا یا بستنی را فرض کنید بدون اینکه دردسری بابت جویدن داشته باشید به راحتی میتوانید زمان زیادی از این غذاها بخورید و کالری بسیار زیادی دریافت کنید.
ترکیب چگالی کالری بالا و مقدار زمان غذا خوردن زیاد در غذاهای فرآوری شده باعث میشود شما کالری بیشتری به نسبت زمانی که غذاهای فرآوری نشده میخورید دریافت کنید و این دو دلایل مهمی هستند که نشان میدهند چرا در رژیم کاهش وزن مصرف غذاهای فرآوری شده را باید به حداقل برسانید و سعی کنید غذاهای با چگالی کالری کم و غذاهایی که فرآیند جویدن بیشتری دارند را به مقدار بیشتری مصرف کنید تا کنترل اشتها راحتتر شود و کالری دریافتی نیز کاهش یابد.
-
همه ی غذاهای بدون فراوری شده برای کاهش وزن مناسب نیستند
نکته دیگری که وجود دارد و قبلتر به آن به طور مختصر اشاره کردیم این است که ارتباط کاملا مستقیمی بین غذاهای فرآوری نشده و کالری دریافتی کمتر وجود ندارد. همان طور که اشاره کردیم در هر دسته غذایی غذاهایی با کالری متفاوت وجود دارد و غذاهای فرآوری شده لزوماً کالری کمتری ندارند.
بیاید چند مثال را بررسی کنیم، آب میوه به عنوان غذایی فرآوری نشده در سیستم طبقه بندی NOVA در نظر گرفته شده است با این وجود کالری بسیار بالایی دارد و میتواند چاق کننده باشد، درست است آبمیوه اگر تازه هم باشد هیچ افزودنی به آن اضافه نشده است اما به هر حال به نسبت میوه تغییراتی دارد و کالری بسیار بالایی نیز دارد یا به عنوان مثال دیگر، در سیستم NOVA نوشابه هی رژیمی به عنوان غذاهای فوق فرآوری شده در نظر گرفته میشود در حالی که هیچ کالری لاغر و باعث چاقی نیز نمیشوند.
بیان این نکته را باید در نظر بگیرید که سیستم NOVA و طبقه بندی غذاها از لحاظ فرآوری، محدودیتها و استثنائاتی را نیز دارد. اما به طور کلی تعداد زیادی از این غذاها شامل مواردی که گفتیم میشوند.
نتیجه گیری نهایی و کاربردی:
کالری کمتر با غذاهای فرآوری شده کمتر
همان طور که گفتیم غذاهای فرآوری باعث دریافت کالری بیشتری میشوند و دو دلیل مهم آن:
- چگالی انرژی بیشتر غذاهای فرآوری شده (یعنی کالری زیاد به نسبت وزن آن)
- سرعت بالای خوردن آنها
غذاهایی که کمتر فرآوری شده اند چگالی انرژی کمتری دارند و خوردن آنها به زمان بیشتر و تلاش بیشتری نیاز دارد (مانند جویدن) که با انتخاب این نوع غذاها و حذق یا به حداقل رساندن غذاهای فراوری شده میتوانید کالری دریافتی خود را کاهش دهید در نتیجه راحتتر وزن کم کنید یا اگر وزن مناسبی دارید کمتر دچار پرخوری شوید.
به عنوان مثال سیب در مقیسه با سس سیب چگالی انرژی کمتری دارد و همچنین سرعت خوردن آن نیز کمتر است و باعث میشود کالری کمتری دریافت کنید و بیشتر سیر نمایند.
- غذاهای فرآوری شده از طریق چگالی انرژی ابلاتر و سرعت خوردن بیشتر میتواند باعث دریافت کالری بیشتری شود.
- سعی کنید غذاهای کمتر فرآوری شده، غذاهایی با چگالی انرژی کم (مثل سبزیجات) و همچنین غذاهایی که خوردن آنها به تلاش بیشتری دارند (مثل غذاهای جامد در برابر مایع) در رژیم خودتان استفاده کنید.
صحبت ها و ادعاها و فرضیات باید بر اساس تحقیقات و مطالعات علمی باشد و دارای رفرنس معتبر، برای همین ما برای تمام گفته ها و نوشته هایمان منبع معتبر داریم و "افراد" "مدرک و درجه ی تحصیلی" حتی "کتاب ها" منبع علمی نیستند
دیدگاه و پرسش
برای ارسال دیدگاه لازم است وارد شده یا ثبتنام کنید
وروددر حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید