خیر، طبق مطالعهای که به جواب این سؤال پرداخت، مصرف ۴ فنجان قهوه (۲۰۰-۴۵۰ میلی گرم کافئین) باعث کمآبی بدن نشد.
حفظ تعادل مایعات برای حفظ زندگی انسان ضروری است. و مصرف آب، از دست دادن مایعات با متعادل میکند و توصیههای مختلفی برای مصرف آب وجود دارد از ۱.۵ لیتر تا ۳.۷ لیتر (که موضوع سوال نیست)
مطالعات بسیار زیادی درمورد اثر ادرار آوری و درنتیجه کمآبی بدن هم با کافئین جداگانه هم با قهوه شده است به طور خلاصه میتوان گفت درمورد کافئین جداگانه نتایج بدین صورت بود که دوزهای زیر ۵۰۰ میلی گرم روزانه (عدد بسیار زیادی برای تمام افراد است) تأثیری بر آب بدن ندارد ولی دوز بالاتر ( ۶۲۴ میلیگرم) و یک تحقیق باعث کاهش ۲.۷ درصدی آب بدن به طورکلی جلوی ۴۱ درصدی ادرار شد.
اما درمورد قهوه چطور؟
این تحقیق به سوال بالا پاسخ میدهد، این تحقیق که بر روی ۵۲ نفر در دو مرحله با فاصله چند روز انجام شد و بعد از هر بار، میزان آب بدن افراد اندازهگیری شد. شرکتکنندگان یکبار ۴ فنجان قهوه (۲۰۰ میلیگرم کافئین) مصرف کردند. بار دیگر ۴ فنجان آب (برای مشاهده تغییرات نسبت به مصرف قهوه)
پس از اتمام آزمایش نتایج نشان داد، هیچ تفاوتی بین مصرف قهوه و آب در وضع هیدراسیون و میزان آب بدن وجود نداشت.
نکته مهم دیگر این است که این مطالعه برای افرادی است که قبل از تحقیق در زندگی شخصیشان مقداری کافئین مصرف میکردند پس اگر شما کافئین مصرف نمیکردید دوزهای ۲۰۰ میلی گرم میتواند در ابتدا باعث دفع آب و کمی آب شود. اما با توجه به میزان مصرف قهوه و کافئین در ایران این مطالعه برای اکثر گروهها صدق میکند همچنین دوزهای بالاتر قهوه همچنان میتواند برای اکثر افراد ادرار آور و اثر کم آبی داشته باشد.
منبع: PMID: 29509641