تاثیر روزه داری (فستینگ) بر ام اس
این مقاله از دو بخش تشکیل شده است در بخش اول آشنایی مقدماتی با ام اس پید میکنیم و در بخش دوم به نقش تغذیه و رژیم های مختلف بر روی ام اس.
در این مقاله قصد داریم آزمایش علمی مهمی را تجزیه و تحلیل کنیم که تاثیر رژیم غذایی بر بیماری ام اس را بررسی میکند اگر شما هم علاقه دارید بدانید آیا با رژیم های غذایی مختلف مثل روزه داری، کتوژنیک و ... میتوان به درمان و بهبود علائم ام اس کمک کرد به این مقاله ام اس میپردازیم.
بخش اول:
آشنایی با ام اس
ام اس چیست؟
ام اس که مخفف دو کلمه ی موتیپل اسکلروزیس(multiple sclerosis) است با ضعف، بی حسی عضلانی مشکلات بینایی و کنترل مثانه همراه است. این بیماری در واقع یک اشتباه در سیستم ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به غلاف های میلین حمله میکند در اثر این حمله عایق های عصبی ایجاد میشود که ارتباط بین مغز و بخش های محیطی بدن را مختل میکند.
غلاف میلین از رشته های عصبی فلز، نخاع و بینایی محافظت میکند. وقتی میلین آسیب میبیند سیگنال های ورودی و خروجی مغز مختل میشود و این قطع سیگنال های ارتباطی باعث ایجاد علائمی مانند بی حسی، گزگز، تغییرات خلقی، مشکلات حافظه، درد، خستگی، کوری یا فلجی میشود.
انواع MS:
چهار مدل دارد که ما هر کدام را به اختصار توضیح میدهیم.
- سندروم یک علامت مجرای بالینی (CIS): اولین مرحله از علائم عصبی ناشی از التهاب و حمله به میلینها در سیستم مرکزی CIS است. این قسمت که طبق تعریف باید حداقل 24 ساعت طول بکشد نشانه ی MS است اما هنوز دلیلی قطعی بر ام اس نیست زیرا افرادی دچار CIS میشوند ممکن است به MS مبتلا بشوند یا نشوند.
- ام اس عود کننده → فروکش کننده (RRMS): شایع ترین نوع بیماری ام اس این مدل است. در این نوع دو دوره وجود دارد. دوره هایی از بهبودی نسبی یا کامل که ممکن است تمام علائم ناپدید شوند یا برخی از علائم از بین رفته و برخی دیگر همچنان باقی بماند. دوره ی دیگر تشدید است که در آن شواهدی از فعالیت جدید بیماری در فرد رخ میدهد. 85 درصد از افراد مبتلا به MS در ابتدا، RRMS تشخیص داده میشوند.
- ام اس پیشرونده اولیه (PPMS): این نوع از ام اس، با بدتر شدن یکنواخت و برعکس نوع قبلی بدون دوره های بهبودی دائما در حال پیشرفت است. که 5 درصد از افراد مبتلا در این دسته قرار دارند.
- ام اس پیشرونده ثانویه (SPMS): در این نوع افراد ابتدا به ام اس عود کننده فروکش کننده مبتلا میشوند سپس تبدیل به پیشرفت دائمی علائم میشود.
ام اس چگونه اتفاق میافتد؟
الیگوندروسیتها سلول هایی هستند که به ایجاد غلاف میلین در اطراف آکسون های عصبی در سیستم عصبی مرکزی کمک میکند:این سلول ها برای رشد فلز حیاتی هستند و عملکرد صحیح سلول های عصبی را تعیین میکنند. غلاف میلین که آنها تولید میکنند به عنوان عایق عمل میکند که از برجستگی های طولانی عصب که همان آکسون ها هستند، محافظت میکند و هدایت سیگنال های عصبی را تسهیل میکند.
در زمان ام اس، از دست دادن ملین در نواحی مشخصی که به آن پلاک یا شایعه میگویند در مغز و نخاع وجود دارد.
MS با مجموعه ای بزرگ از سلول های ایمنی خود فرد مانند سلول T (سلول های ایمنی نفوذ کننده به بافت) سلول های B (سلول هایی که آنتی بادی ترشح میکنند) و ماکروفاژها(یک نوع از گلبول های سفید خون که بقیه سلول ها و مولکول ها را میبلعد شناخته میشود. این سلول ها به غلاف میلین ، الیگوندسیت های تولید کننده میلین و آکسون عصبی حمله کرده و آنها را تخریب میکند. محل هایی که میلین از دست میرود یا همان پلاک ها در طول زمان ایجاد میشوند و در ابتدا منجر به علائم بالینی خوش خیم و بعد از مدتی به ناتوانی های زیادی منجر میشوند.
برای جلوگیری از ام اس چی بخوریم؟
تاثیر طولانی مدت درمان ام اس نامشخص است، زیرا اکثر داروهای ام اس علائم را مدیریت میکنند و آسیب عصبی را درمان نمیکنند. اگر چه این داروها اثربخشی نشان داده اند اما این داده های سرکوب کننده سیستم ایمنی اغلب با عوارض جانبی شدیدی همراه هستند. برای همین درمان های موثر و همچنین ایمنی بسیار اهمیت پیدا میکنند و برای کاهش خود ایمنی و همچنین برای تحریک بازسازی و بازگرداندن عملکرد از دست رفته مورد نیاز هستند.
برخی مطالعات بر روی حیوانات با بیماری ام اس نشان داده اند که انواع مختلف رژیم های غذایی برخی محدودیت ها مانند روزه داری متناوب یا کتوژنیک میتوانند از نورون ها محافظت کرده و التهاب را کاهش دهند. مطالعات علمی همچنین نشان داده است که روزه دارد. متناوب میتواند عملکردهای شناختی فلز یا بهبود ببخشد و استرس اکسیداتیو که منجر به رادیکال های آزاد میشود را کاهش دهد. در بخش دوم این مقاله دقیقا قصد بررسی تاثیر این رژیم ها بر بهبودی ام اس با استناد به آزمایشات علمی را داریم.
خلاصه بخش اول:
مولتیپل اسکلروزیس یا همان ام اس یک اختلال خود ایمنی در سیستم عصبی مرکزی است که در طی آن سیستم ایمنی به غلاف میلین ها در اطراف آکسون های عصبی مانند محافظی عمل میکنند، حمله کرده و آن را از بین میبرد. بیشتر درمان های MS سرکوب کننده سیستم ایمنی هستند و خود ایمنی را کاهش نمیدهند یا باعث درمان آسیب های ایجاد شده نمیشوند تحقیقات علمی جدید امیدوار است که رژیم غذایی و تغذیه بتواند به درمان و بهبودی این بیماری کمک کند.
تحقیق:
نقش تغذیه و رژیم غذایی مانند روزه داری و کتوژنیک بر درمان و بهبودی ام اس
این تحقیق ابتدا بر روی جونده ها و سپس بر روی انسان ها با بیماری ام اس از نوع عود کننده فروکش کننده انجام شد. در مطالعه روی موش ها محققان از یک نوع بیماری خود ایمنی بسیار شبیه به MS استفاده میکند که در آن ملین های سیستم عصبی مرکزی در موش ها از بین میرود که برای ایجاد این بیماری در موش ها ملین ها همراه با ترکیباتی به بدن موش ها تزریق میشود که سیستم ایمنی را به سمت خود ایمنی تحریک کنید دقیقا مشابه اتفاقی که در بیماری MS میفتد.
در این مطالعه پس از تزریق، موش بعد از چند روز شروع به نشان دادن علائم MS کرد. با شروع علائم محققان موش ها را تست رژیم غذایی روزه داری یا همان فستینگ قرار دادند. بدین صورت که موش ها در روز اول 50 درصد از کالری دریافتی طبیعی خود را دریافت کردند و در روزهای دوم و سوم 10 درصد کالری طبیعی خود را دریافت کردند از روز سوم تا هفتم موش ها به رژیم غذایی طبیعی خود برمیگشتند این چرخه ها باز تکرار شد.
در طرف دیگر محققان تخفیفات خود را روی انسانها با بیماری MS عود کننده – فروکش کننده انجام دادند که آن را نیز بعد تر بررسی میکنیم، در این مطالعه موش ها، به سه گروه 35 نفری تقسیم شدند:
- گروه اول رژیم غذایی تقلید فستینگ و سپس 6 ماه رژیم مدیترانه ای داشتند
- گروه دوم 6 ماه رژیم کتوژنیک داشتند
- گروه سوم که به آن گروه کنترل نیز میگویند و در تمام مطالعات وجود دارد رژیم طبیعی خود را مدت 6 ماه انجام دادند.
مطالعه:
تاثیر نتایج رژیم غذایی بر بهبودی MS چگونه بود؟
- چرخه های فستینگ شدت بیماری را بدون توجه به زمان شروع روزه داری کاهش داد.
وقتی فستینگ یا روزه داری به 10 درصد حیوانات اعمال شود بروز علائم و شدت ام اس 45.6 درصد کاهش پیدا کرد. همچنین پس از اعمال روزه داری روی تمام جمعیت موش هایی که قبلا روند بیماری را طی کردند ، روند بیماری در 21.7 درصد آنها معکوس شد یعنی مانند درمان عمل میکرد و قسمت های آسیب دیده شروع بهبود میکرد. - برای بررسی توانایی فستینگ یا روزه داری بر کاهش خود ایمنی، گلبول های سفید در خون اندازه گیری شدن همان طور که گفته شد MS یک نقص در سیستم ایمنی است که در آن سلول های ایمنی به خود بدن حمله میکند که نشان داده شد روزه داری باعث کاهش موقت 40 – 50 درصد انواع گلبول های سفید خون شد.
- همچنین بخش های نخاعی نشان داد موش هایی که با رژیم روزه داری تحت درمان بودن 75 درصد کاهش نشانگرهای التهاب داشتند و سول های T که گفتیم سلول های ایمنی هستند که به بافت نفوذ میکنند و در سیستم عصبی مرکزی باعث تخریب غلاف میلین میشوند نیز به طور قابل توجهی کاهش یافتند (دو نوع آن یکی از 8/6 درصد به 5/1 درصد کاهش پیدا کرد و نوع دیگری از 3/1 درصد به 0/4 درصد کاهش پیدا کرد.)
- همان طور که گفتیم سلول های الیگوندروسیت وظیفه تولید غلاف میلین را دارند برای همین باعث کاهش و دمیلینه شدن یا از بین رفتن غلاف میلین میشوند که در این سلول ها در گروه رژیم روزه داری 30 درصد کاهش کمتری پیدا کرده بود.
نتایج تاثیر رژیم کتوژنیک و فستینگ در انسان ها:
با وجود اینکه این آزمایش تمرکزش بر روی موش ها بود مطالعه جزئی هم بر روی انسان ها انجام شد که نتایجی را برداشت که در ادامه مرور می کنیم:
1- ابتدا به نمودار زیر دقت کنید، نمودار تغییرات در رژیم های غذایی روزه داری کتوژنیک و رژیم های غذایی خود فرد را نشان میدهد. این نمودارها تغییرات در کیفیت زندگی، تغییرات در سلامت کلی با تغییرات در سلامت فیزیکی و نهایتا تغییرات در سلامت روانی را نشان میدهد. که همان طور که معلوم است رژیم روزه داری باعث بهبودهای بیشتر و قابل توجهی به نسبت تغییر دیگر گروه ها شد و گروه رژیم کتوژنیک نیز تغییرات مثبت و قابل توجهی در هر مورد نشان میدهد اما جز در سلامت کلی در بقیه معیارها بهبود کمتری به نسبت رژیم روزه داری نشان داد. گروهی هم که از رژیم طبیعی خودشان پیروی میکردند عموما افت کیفیت داشتند یا بهبود خیلی کم ناچیزی پیدا کردند.
تحلیل نتایج:
آیا رژیم فستینگ و کتوژنیک فوایدی برای بیماری ام اس دارند؟
سه دوره رژیم غذایی روزه داری یا فستینگ باعث کاهش شدت بیماری ام اس در حیوانات شد این رژیم با کاهش تعداد سلول های ایمنی در گردش ها به محل های ضایعه رفته و ایجاد پلاک میکنند، اثرگذاری خود را نشان میدهد. مطالعات علمی نشان داده است که روزه داری طولانی مدت فشار قابل توجهی به بدن وارد میکند و از طرفی باعث مزایای افزایش طول عمر میشود. با چرخه های روزه داری و پس تغذیه عادی یا همان روزه داری متناوب، سلول های زیادی که مربوط به سیستم های متفاوت، مانند سیستم عصبی هستند بازسازی میشوند. محققان میگویند به دلیل بهبودی های امیدوارکننده در حیوانات این نتایج میتواند برای انسان نیز وجود داشته باشد.
هنگامی که رژیم فستینگ یا روزه داری و رژیم کتوژنیک به افراد مبتلا به ام اس نوع عود کننده – فروکش کننده داده شد مشاهده شد که نه تنها ایمن بوده بلکه بهبودی هایی نیز حاصل شد. هنگامی که رژیم روزه داری بر بیماران داده شد تغییرات در کیفیت زندگی، سلامت کلی، سلامت جسمی و سلامت روانی دیده شد.
رژیم روزه داری استفاده شده در این افراد بسیار خفیف بود، برای رژیم های روزه داری و با چرخه های بیشتر نیاز به تحقیقات دیگری است. همچنین این نتایج مثبت برای مبتلا به ام اس با رژیم کتوژنیک نیز وجود داشت ولی میزان آن کمتر از رژیم روزه داری بود.
دیدگاهی عمیق تر:
رژیم های غذایی مانند روزه داری یا کتوژنیک چگونه میتواند بهبود MS اثربخش باشد؟
تا اینجای مقاله دیدید که تحقیقات نشان میدهند که رژیم غذایی روزه داری در مدل های حیوانی بر بهبود علائم و شدت موارد دیگر در بیماری MS میتواند مفید باشد در تحقیق جزئی در انسان ها مبتلا به ام اس با رژیم غذایی کتوژنیک و روزه داری فاکتورهای سلامتی و کیفیت زندگی آنها را بهبود ببخشد. در این قسمت قصد داریم به این موضوع بپردازیم که این رژیم ها چگونه باعث میشوند این تاثیرات مثبت ایجاد شود اما قبل از آن نیاز است که در مورد دو مسیر مهم به اسم MTOR و Ampk یک توضیح مختصری بدهیم این دو مسیر در دنیای تغذیه و ورزش نیز بسیار کاربردی هستند و اگر اهل ورزش و مطالعه باشید نام آنها را قطعا شنیده اید.
- مسیر AMPK: به طور کلی زمان هایی فعال میشود که انرژی سلولی به هر دلیلی کاهش پیدا کند مانند دریافت کالری کم غذا نخوردن مثل بین وعده تا یا زمان های روزه داری یا ورزش هوازی
- مسیر MTOR : این مسیر با مصرف غذا به ویژه غذاهای غنی از پروتئین و آمینو اسیدها به خصوص لوسین و یا ورزش مقاومتی مثل بدنسازی فعال میشود.
در پستانداران، چرخه های بین گرسنگی (غذا نخوردن) و تغذیه کردن، سطوح مواد مغذی در گردش فاکتورهای رشد را تغییر میدهد. به این ترتیب فرآیندهای متابولیک بین مسیرهای مصرف کننده انرژی (آنابولیک، ساخت یا بزرگتر شدن یک چیز در بدن میشود مثل عضله) و تولید کننده انرژی (کاتابولیک که باعث تجزیه یا کوچک شدن یک چیز در بدن میشود) تغییر میکند چیزی که باعث تنظیم این مسیر سیگنالیک میشود MTOR است.
همان طور که گفتیم در شرایط تغذیه کافی و مواد مغذی MTOR فعال میشود در شرایط محدودیت مواد غذایی مهار میشود نشان داده شده است که انواع محدودیت های غذایی مانند رژیم روزه داری باعث افزایش طول عمر در موجودات از قارچ های گرفته تا میمون ها می شود. فرض بر این است که مکانیسم حفاظتی که رژیم روزه داری در تحقیق قبلی ایجاد کرد از طریق کنترل مسیر MTOR است یعنی رژیم روزه داری از طریق تعدیل مسیر MTOR میتواند برای خود ایمنی که دلیل بیماری ام اس است، مفید باشد.
همچنین روزه داری میتواند از طریق افزایش تنظیم پروتئین AMPK یک اثر ضد التهابی ایجاد کند AMPK یک حسگر انرژی است که نوسانات در دسترس بودن گلوکز (سوخت سلولها در حالت طبیعی) را حس میکند و یک سری سیگنال ها را فعال میکند که در تجزیه چربی و سرکوب التهابات نقش داردو از آنجا که رژیم روزه داری به دلیل محدودیت در غذا خوردن گلوکز در دسترس سلول ها را کاهش بدهد و بدن برای ایجاد انرژی مجبور به استفاده از چربی هاست باعث تحریک AMPK میشود و در نتیجه این فعال شدن AMPK میتواند پاسخ های التهابی را سرکوب کند، مانند پاسخ های التهابی در بیماری ام اس یا بیماری هایی که به دلیل سبک زندگی ایجاد میشوند مثل دیابت و چاقی که نشان داده شده است که تحریک مسیر AMPK برای فعال کردن مسیرهای سیگنالی ضدالتهابی مهم است و بنابراین میتواند یک هدف دارویی امیدوارکننده برای بسیاری از اختلالات مرتبط با التهاب باشد .
نتیجه گیری نهایی:
محققان دریافتند که رژیم غذایی روزه داری باعث کاهش علائم در موش هایی شد که بیماری ام اس داشتند. رژیم غذایی روزه داری باعث بهبود کامل در برخی از موش ها شد. نشان داده شد که رژیم غذایی روزه داری باعث کاهش سلول های ایمنی مهاجم میشود. همچنین در رژیم فستینگ یا روزه داری باعث کاهش نشانگرهای التهاب و همچنین غلاف میلین که در بیماری MS آسیب میبیند بازسازی شد.
در بخش دوم این مطالعه بررسی جزئی از رژیم فستینگ و کتوژنیک بر روی افراد مبتلا به ام اس با رژیم روزه داری و کتوژنیک مشاهده کردند.
نهیتا باید بگوییم که هیچ کدام از گفته های بالا توصیه ی پزشکی و درمانی نیست و برای هر گونه رژیمی باید با پزشک خود مشورت کنید.
صحبت ها و ادعاها و فرضیات باید بر اساس تحقیقات و مطالعات علمی باشد و دارای رفرنس معتبر، برای همین ما برای تمام گفته ها و نوشته هایمان منبع معتبر داریم و "افراد" "مدرک و درجه ی تحصیلی" حتی "کتاب ها" منبع علمی نیستند
دیدگاه و پرسش
برای ارسال دیدگاه لازم است وارد شده یا ثبتنام کنید
وروددر حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید