بدنسازان به چه میزان پروتئین برای به حداکثر رساندن رشد عضلات نیاز دارند؟
وقتی صحبت از عضله سازی یا نگهداری عضله میشود بین سه در پشت مغذی پروتئین، کربوهیدرات و چربی با هیچ کدام به اندازه پروتئین اهمیت ندارند. کاهش وزن داشته باشید برای نگهداری عضلاتتان نیاز به مصرف پروتئین کافی در کنار ورزش مقاومتی دارید و یا اگر قصد افزایش توده عضلانی خود داشته باشید برای حداکثر کردن رشد عضلاتتان نیاز به دریافت پروتئین کافی دارید.
درست است که شما برای افزایش وزن تنها نیاز به کالری مازاد دارید و برای کاهش وزن، نیاز به کسری کالری؛ اما هرکاهش وزنی ایدهآل نیست و هر افزایش وزنی هم مورد پسند نیست. کاهش وزنی ایدهآل است که بتوانید در کنار از دست دادن چربیها، عضلاتتان را نگه دارید یا حتی در کنار کاهش چربی عضله نیز بسازید (شرایط خیلی خاص) و افزایش وزنی ایدهآل است که در حالی که توده عضلانی زیادی به دست میآورید کمترین میزان چربی را کسب کنید. در هر دوی این حالتها، پروتئین در کنار ورزش مقومتی بدنسازی نقش کلیدی بازی میکند. میزان پروتئین دریافتی رژیم شما میتواند تعیین کند در کاهش وزن چقدر عضله از دست بدهید و یا در فزایش وزن چقدر عضله به دست بیاورید.
برای همین در این مقاله ما قصد بررسی میزان پروتئین دریافتی هم در رژیم کاهش وزن دهم در رژیم افزایش وزن را داریم، اگر میخواهید بدانید مقدار پروتئین برای به حداکثر رساندن رشد عضلاتتان نیاز دارید و اگر میخواهید بدانید که چه مقدار پروتئین برای نگهداری عضلاتتان نیاز دارید. ادامه این مقاله را مطالعه کنید توجه کنید که مقل تمام مقالات دیگر ما این مقاله نیز تنها و تنها بر اساس تحقیقات علمی روز است برای همین میتوانید با خیال راحت به آن استناد کنید همچنین ما به طور پیش فرض اینکه شما در کنار رژیم ورزش مقاومتی دارید را در نظر گرفتهایم برای همین این موضوع را تکرار نمیکنیم.
تعاریف:
1- سه نوع وضعیت دریافت کالری وجود دارند:
الف – کالری نگهداری: در این حالت دریافتی شما دقیقا به میزانی است که بدنتان مصرف میکنند برای همین به وزنی اضافه میکنید به وزنی از دست میدهید.
ب – کسری کالری: به حالتی که کالری دریافتی شما از کالری که بدنتان مصرف میکند کمتر باشد شما نمیتوانید وزن از دست بدهید مگر اینکه در کسری کالری باشید هر رژیمی که باعث لاغری شما میشود. در واقع برای بدنتان کسری کالری ایجاد کرده است (جز در حالت خاص که ربطی به شرایط عادی ندارد)
مازاد کالری: حالتی که کالری دریافتی شما از کالری که بدنتان مصرف میکند بیشتر باشد. مازاد کالری یک نیاز اصلی افزایش توده عضلاتی است (برای به حداکثر رساندن)
آنابولیسم: حالتی است که بدن دو آن بافت عضلانی را میسازد و ترمیم میکند که مخالف آن کاتابولیسم است که در آن بدن عضلات را برای پر کردن مجدد سطوح انرژی تخلیه شده تجزیه میکند.
سنتز پروتئین: سنتز پروتئین به معنای ساخت پروتئین از واحدهای تشکیل دهندهی آنها یعنی آمینواسیدها است. از آنجا که عضلات ما غیر از آب از پروتئین ساخته شده تمرینات بدنسازی باعث ساخت پروتئین در عضلات ما و رشد آنها میشود (به طور کلی هر سنتزی به معنای رشد بیشتر نیست)
1 – میزان پروتئین لازم برای به حداکثر رساندن رشد عضلات
1 – 1 – مازاد کالری، کالری مورد نیاز برای حداکثر کردن رشد عضلات
قبل از اینکه صرفا به پروتئین بپردازیم بیاید نیازهای اساسی رشد عضلات را بررسی کنیم، همان طور که گفتیم میدانید شرط اصلی و اساسی رشد عضلات در قدم اول ورزش مقاومتی است اما در مورد رژیم غذایی چطور؟ پاسخ به این سوال به این سادگی نیست، برای به حداکثر رساندن رشد عضلات که آنابولیسمها هیاپرتروفی عضلانی نیز میگیوند حتی بهینهترین یا بیشترین میزان مصرف پروتئین نیز تنها بخشی از این مسیر است. به منظور آمادهسازی شرایط فیزیولوژیکی برای رشد عضلات شما باید در حالت مازاد کالری باشید (در تعاریف اولیه توضیح داده شده)
یعنی حتی اگر شما پروتئین کافی یا حتی بیشتر از میزان بهینه نیز مصرف کنید اما در شرایط مازاد کالری نباشید نمیتوانید حداکثر رشد عضلانی را تجربه کنید.
با وجود اینکه عضلهسازی در حالت کسری کالری (حالت خیلی خاص) و کالری نگهداری نیز میتواند رخ دهد اما جداره از میزان مصرف پروتئین یت دیگر درشت مغذیها، کل کالری دریافتی تعیین میکند که شما وزن از دست بدهید و یا وزن اضافه کنید. پس توجه کنید که رشد عضلات را نمیتوان به حداکثر رساند مگر اینکه در حالت مازاد کالری باشید.
شرایط کسری کالری، در دسترس بودن مواد مغذی و انرژی را به خطر بیاندازد که این موضوع باعث میشود سیگنالهای آنابولیک و سنتز پروتئین عضلانی سرکوب شوند و در نهایت سرعت رشد عضلات یا کند میشود یا به طور کلی قطع میشود (که جز در شرایط خاص قطع میشود) شرایط کسری کالری یا کالری محدود میتواند بدن را به سمت تجزیه پروتئین عضلانی ببرد (MDB) و از طرف دیگر مازاد کالری میتواند بدن را به سمت سنتز یا ساخت پروتئین عضلانی (MPS) ببرد که باعث رشد عضلات میشود.
حال سوال این است که چه مقدار مازاد کالری برای حداکثر کردن رشد عضلات مورد نیاز است؟ پاسخ این سوال به این موضوع بستگی دارد که فرد در چه جایگاهی است افراد مبتدی با افراد پیشرفتهتر در جایگاه متفاوتی قرار دارند
J
1 – 2 – پروتئین مورد نیاز برای حداکثر کردن رشد عضلات
حال که کالری مورد نیاز برای رشد عضلات را به دست آوریم بیاید بررسی کنیم چه مقدار از این کالری باید به پروتئین اختصاص پیدا کند؟
برای پاسخ به ین سوال به دنبال بزرگترین و جامعترین متاآنالیز در مورد میزان پروتئین کافی برای به حداکثر رساندن رشد عضلات و قدرت ناشی از تمرینات مقاومتی میرویم.
این متاآنالیز نتیجهگیری میکند که برای به حداکثر رساندن رشد عضلات در صورت رعایت مازاد کالری، پروتئین دریافتی باید بین 6/1 2/2 گرم بر کیلوگرم باشد هر چه شما به عدد 2/2 گرم نزدیکتر باشید اطمینان بیشتری راجع به رشد عضلاتتان و به حالت آوردن چربی کمتر پیدا میکند.
اما نکتهای که در مورد این متاآنالیز وجود دارد این است که عدد گفته شده برای افراد بسیار پیشرفته که به سقف عضلانی خود خیلی نزدیکشدهاند و یا ورزشکاران مسابقهای (نچرال) مناسب نیست که احتمالا این افراد باید مقدار بیشتری مصرف کنند همچنین افرادی که از داروهای پرخطر و استروئیدها استفاده میکنند نیاز پروتئین بالاتری دارند چرا که به دلیل مصرف داروها پتانسیل بالاتری برای رشد دارند و در نتیجه نیاز پروتئین هم بالاتر میرود.
مطالعه دیگری که در این زمینه وجود دارد که توسط مورتون با تکنیک اکسیداسیون اسید آمینه انجام شد که یک تکنیک پیشرفته محسوب میشود نتایج نشان داد نیاز پروتئین افراد بدنساز برای ماکزیمم رشد عضلانی 2/2 تا 7/1 گرم بر کیلوگرم است که بسیار به نتایج مطالعه قبلی نزدیک بود.
یک مطالعه دیگر که از تکنیک مطالعه قبلی استفاده کردند نیاز پروتئینی افراد بدنساز پیشرفته را 38/2 تا 01/2 گرم بر کیلوگرم نتیجهگیری کردند.
1 – 2 – 3 – توصیه پروتئین روزانه بر اساس توده بدون چربی یا کل وزن کدام مناسبتر است؟
اگر به قسمت قبلی دقت کرده باشید مطالعات نتایج توصیه مصرف پروتئین را بر اساس کل وزن بدن در نظر میگرفت به عنوان مثال وقتی میگوییم 2 گرم بر کیلوگرم یعنی اگر یک فرد 80 کیلوگرم است باید به ازای هر کیلو از وزنش 2 گرم پروتئین مصرف کند که در مجموع میشود 160 گرم در روز
با وجود اینکه این بهترین و استانداردترین راه تخمین نیازهای بدن است اما مشکلاتی هم دارد چرا که غالبا برای افراد با وزن نرمال و یا کمی چاق و لاغر مناسب است اما اگر فردی خیلی چاق باشد این عدد ممکن است کمی زیاد باشد به طور مثال اگر فردی 150 کیلوگرم و عضلات خیلی کمی دارد مصرف 2 گرم بر کیلوگرم پروتئین در روزه یعنی 300 گرم پروتئین که ممکن است کمی زیاد باشد و همین مشکل برای افراد بسیار لاغر نیز وجود دارد که نیاز پروتئینی آنها برعکس افراد بیسار چاق کمتر از نیازشان در نظر گرفته میشود.
برای اینکه از این مشکل جلوگیری شود توصیههای پروتئینی این افراد بر اساس توده عضلانیشان انجام میشود به وزن کل بدن؛ یعنی اگر فرد 150 کیلوگرمی، 10 کیلو توده عضلانی یا به طور کلی توده بدون چربی دارد، نیاز هایش باید بر اساس این 70 کیلو در نظر گرفته شود. (توجه کنید که دیگر بر اساس مطالعات قبلی که کل وزن بدن فرد را در نظر میگرفت نباید توصیه کرد). اگر فردی از این روش استفاده میکند نیاز پروتئینی این افراد 6/2 تا 8/1 گرم بر کیلوگرم است.
اما اندازهگیری توده بدون چربی نیاز به دستگاههای مدرن دارد که ممکن است در دسترس همگان نباشد در این شرایط برای افراد خیلی چاق و یا خیلی لاغر از یک تکنیک استفاده میکنیم که آن در نظر گرفتن وزن هدف به عنوان نیاز پروتئینی است به طور مثال اگر یک فردی 5 کیلوگرم و بسیار لاغر است و قصد دارد وزن خود را به 70 کیلوگرم برساند فرض کنید وزنش 70 کیلوگرم است حالا میتواند از توصیههای بخش قبلی مانند بقیه افراد استفاده کند.
اما یک روش غلط نیز وجود دارد که نیازهای افراد را بر اساس قرآنها در نظر میگیرد نه وزن کل بدن یا وزن توده بدون چربی؛ اگر اعدا توصیه شده بر اساس قد را محاسبه کنید میبینید که برای افراد بلند قد میتواند مناسب باشد و افراد کوتاه قد تخمین کمتر از مقدار مورد نیاز میزند.
نتیجه گیری و خلاصه:
1- به حداکثر رساندن رشد عضلانی نیاز به مازاد کالری دارد (رشد عضلانی میتواند بدون مازاد کالری نیز رخ دهد ما به حداکثر نمیرسد)
2- میزان پروتئین مورد نیاز برای حداکثر کردن رشد عضلانی در صورت مازاد کالری، 6/ 1 تا 2/2 گرم بر کیلوگرم است.
3- از آنجایی که زنان معمولا چربی بیشتری به نسبت مردان دارند آنها میتوانند برای شروع نیازهای پروتئینی خود را از حد پایین در نظر بگیرند و به مرور زیاد کنند یعنی در توصیه 2/2 تا 6/1 گرم بر کیلوگرم زنان میتوانند در ابتدا از عدد 6/1 استفاده کنند و به مرور به سمت عدد 2/2 بروند.
4- در صورت اضافه وزن خیلی شدید، یا کمبود وزن خیلی شدید بهتر است از تودهی بدون چربی برای تخمین پروتئین مورد نیاز استفاده کنید که این عدد برای این افراد 6/2 تا 8/1 گرم بر کیلوگرم است و یا اگر استفاده از این روش برایتان سخت است از وزن هدف با همان توصیه های قبلی استفاده کنید.
2- میزان پروتئین لازم برای نگهداری حداکثری عضلات در دوران کات، چربی سوزی یا کسری کالری
در دوران کسری کالری توده عضلانی به شدت تحت خطر قرار میگیرند برای همین نیاز پروتئینی افراد در کنار ورزش مقاومتی افزایش پیدا میکند یعنی اگر شما قصد کاهش وزن دارید باید بدانید کاهش وزنی ایدهآل است که در آن تا حد امکان وزن از دست داده شده از چربیها باشد و از طرفی تا حد امکان بتوانید عضلاتتان را نگهدارید یا در شرایط خیلی خاص حتی عضله نیز اضافه کنید، موضوع این مقاله است. میدانید که هر کاهش وزنی مقداری از آن از چربیها و مقداری نیز از عضلاتتان است، برای همین نگهداری عضلاتتان در طول رژیم کاهش وزن بسیار مهم میشود.
نیاز به پروتئین بسته به اینکه شما چه میزان کالری خود را کاهش دادید و تودهی عضلاتتان افزایش پیدا میکند. در حالت کسری کالری یا همان فاز کات، افراد بدون سابقه تمرینی و با چربی زیاد، مقدار زیادی از وزنشان را از چربیها از دست میدهند و این مقدار در افراد با چربی کمتر و توده عضلانی بیشتر یا کمتر میشود. افرادی که سابقه تمرینی زیادی دارند و در طول زمان عضلات زیادی به دست آوردند حتی با یک کسری کالری کوچک عضلاتشان به شدت به خطر میافتد و این خطر هر چه توده عضلانی بیشتر باشد و از آن طرف توده چربی کمتر باشد افزایش پیدا میکند.
در ادامه ما افرادی که قصد کاهش چربی دارند را به سه دسته تقسیم میکنیم که هر سه گروه در کنار رژیم غذایی ورزش مقاومتی نیز انجام میدهند: دسته اول افراد مبتدی با اضافه وزن یا توده چربی زیاد و عضله که دسته دوم افراد پیشرفته با اوده چربی کم و توده عضلانی نسبتا بالا دسته سوم، افراد بسیار پیشرفته که قصد انجام مسابقات را دارند.
2 – 1 – نیاز پروتئینی افراد ورزشکار مبتدی در فاز کات با چربی سوزی یا کسری کالری
همان طور که گفتیم تهویه به از دست دادن عضله در شرایط کسری کالری افزایش پیدا میکند که در این حالت پادزهر تمرین مقاومتی و در کنار آن مصرف پروتئین بیشتر است.
برای این دسته از افراد طبق مطالعهی اخیر در سال (2019) محدودهی مناسب برای دریافت پروتئین در شرایط کسری کالری 4/2 تا 7/1 گرم بر کیلوگرم میباشد و هر چقدر کسری کالری بیشتر باشد مقدار مورد نیاز باید به عدد 4/2 نزدیکتر شود.
2 – 2 – نیاز پروتئینی افراد ورزشکار حرفهای در فاز کات، چربیسوزی و یا کسری کالری
در یک بررسی سیستماتیک که توسط هلمز انجام شد به این نتیجه رسیدند که برای افراد پیشرفته در فاز کات یا چربیسوزی نیاز پروتئینی آنگاه بر اساس توده بدون چربی (FFM) 1/3 تا 3/2 گرم بر کیلوگرم است یعنی باید وزن چربی را از کل وزن بدن کم کرد سپس نیاز پروتئینی را با این اعداد محاسبه کرد به عنوان مثال اگر یک فرد 80 کیلوگرم وزن دارد که 20 درصد از آن چربی است (یعنی 16 کیلوگرم) باید 16 را از 80 کم کند که میشود 64 کیلوگرم توده بدون چربی حال این عدد را بر اساس نیاز در بازهی گفته شده ضرب کند.
همان طور که در حالت قبل گفته شد هر چه کسری کالری بیشتر میشود نیاز به پروتئینی به 1/3 نزدیکتر میشود.
2 – 3 – نیاز گروتئینی افراد ورزشکار مسابقهای در فاز کات، چربیسوزی و یا کسری کالری
در مورد این دسته از افراد بسیار پیشرفته یک مطالعه روی مردان و زنان مسابقهای وجود دارد که در جایگاه اول تا پنجم قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد این دسته از افراد بین 3.3 تا 2.8 گرم بر کیلوگرم پروتئین به صورت روزانه قبل از مسابقه دریافت میکردند.
البته این نوع تحقیقات ممکن است کاملا دقیق نباشد چرا که ممکن است این افراد پروتئین کمتری مصرف کرده باشند اما همچنان در جایگاه خوبی قرار گرفتند ولی اولا که تنها مطالعه علمی موجود در مورد این افراد همین است دوماً به قول حلیم ران: «موفقیت سرنخهایی به جا میگذارد».
خلاصه و نتیجه گیری 2:
1- در فاز چربی سوزی کسری کالری یا فاز کات نیاز پروتئینی برای حفظ عضلات افزایش پیدا میکند.
2- برای افراد ورزشکار (بدنساز) میتوان آنها را به سه گروه تقسیم کرد و نیاز پروتئینی آنها در فاز کات بررسی کرد.
الف – دسته اول: افراد مبتدی با چربی بالا و توده عضلانی کم: این دسته از افراد بین 4/2 تا 6/1 گرم بر کیلوگرم پروتئین به سورت روزانه باید مصرف کند.
ب – دسته دوم، افراد پیشرفته با درصد چربی کم و توده عضلانی بالا:
محدوده مناسب برای این افراد 1/3 تا 3/2 گرم بر کیلوگرم به ازای وزن بدون چربی هستند نه کل وزن بدن اگر این دسته از افراد بخواهند بر اساس کل وزن بدنشان محاسبه کنند به طور تقریبی میتواند گفت حدودا 5/2 – 9/1 گرم بر کیلوگرم.
ج – دسته سوم: افراد مسابقهای در فاز چربیسوزی یا کات: برای این دسته از افراد مقدار 3/3 تا 4/2 گرم بر کیلوگرم از وزن کل بدن مقدار مناسبی است.
صحبت ها و ادعاها و فرضیات باید بر اساس تحقیقات و مطالعات علمی باشد و دارای رفرنس معتبر، برای همین ما برای تمام گفته ها و نوشته هایمان منبع معتبر داریم و "افراد" "مدرک و درجه ی تحصیلی" حتی "کتاب ها" منبع علمی نیستند
دیدگاه و پرسش
برای ارسال دیدگاه لازم است وارد شده یا ثبتنام کنید
وروددر حال دریافت نظرات از سرور، لطفا منتظر بمانید